Λεξικό ορολογίας SEO


Λεξικό ορολογίας SEO

A

Above the fold: Είναι το τμήμα της ιστοσελίδας το οποίο φαίνεται στον επισκέπτη της χωρίς να χρειάζεται να κάνει scroll.  Είναι σημαντικό με αυτό το τμήμα να τραβήξουμε την προσοχή του επισκέπτη της έτσι ώστε να περιηγηθεί σε αυτή.  Ο συγκεκριμένος όρος προέρχεται από το χώρο των εφημερίδων και αφορά στο τμήμα τους εκείνο το οποίο είναι ορατό στους αναγνώστες τους όταν αυτές είναι διπλωμένες και κρεμασμένες στο περίπτερο.  Όταν λοιπόν κατασκευάζουμε την ιστοσελίδα μας είναι χρήσιμο να λαμβάνουμε υπόψη αυτή την παράμετρο.

Affiliate MarketingΕίναι μια στρατηγική online marketing η οποία επιτρέπει το μοίρασμα των εσόδων μεταξύ των διαφημιζόμενων και των affiliates (συνεργατών ή online publishers). Οι affiliates προωθούν στις ιστοσελίδες τους τα προϊόντα των διαφημιζόμενων και κερδίζουν χρήματα από τις πωλήσεις που προκύπτουν.

ALT: Συντομογραφία του alternative text. Είναι το κείμενο που εμφανίζεται όταν μια φωτογραφία αργεί να εμφανιστεί ή δεν εμφανίζεται καθόλου σε μια ιστοσελίδα. Η χρήση keywords στο ALT μπορεί να βελτιώσει την κατάταξη της ιστοσελίδας για αυτά τα keywords.

AMP HTML: Είναι μια λιτή εκδοχή της HTML με την οποία μπορεί να δημιουργηθούν πολύ ελαφριές σελίδες οι οποίες ανοίγουν πολύ γρήγορα, προς το παρόν σε mobile devices.  Τα αρχικά AMP προέρχονται από τις λέξεις Accelerated Mobile Pages.  Παράδειγμα εφαρμογής της μπορείτε να δείτε στον κώδικα της ιστοσελίδας του The guardian.

Anchor text: Το κείμενο το οποίο έχει μετατραπεί σε σύνδεσμο.  Είναι καθοριστικής σημασίας για το Search Engine Optimization. Αντί για παράδειγμα ένας σύνδεσμος να εμφανίζεται με τη μορφή www.junction.gr θα μπορούσε να εμφανίζεται ως Ειδικοί στο SEO. Η μηχανή αναζήτησης θα κάνει indexing (ευρετηρίαση) την ιστοσελίδα με βάση το συγκεκριμένο keyword.

Answer Boxes: Είναι ένα χαρακτηριστικό της Google το οποίο εμφανίζεται στα οργανικά της αποτελέσματα σε ένα γκρι πλαίσιο το οποίο δεν παραπέμπει σε ιστοσελίδα αλλά δίνει χρήσιμη πληροφόρηση σχετικά με την φράση αναζήτησης που έχει χρησιμοποιήσει ο χρήστης.  Για παράδειγμα αν πληκτρολογήσετε “Is Justin Timberlake married” το πρώτο που θα εμφανιστεί στα οργανικά αποτελέσματα είναι η φωτογραφία και το όνομα της συζύγου του συγκεκριμένου καλλιτέχνη.  Τα answer boxes έχουν πολλές μορφές, μπορεί να είναι φωτογραφίες, πίνακες με αποτελέσματα, διαγράμματα, προβλέψεις για τον καιρό, χάρτες και γενικά οτιδήποτε κρίνει η Google ότι απαντά στο query του χρήστη.  Τα answer boxes αφορούν άμεσα το seo γιατί με την εμφάνιση τους μειώνεται ο χώρος για την εμφάνιση των ιστοσελίδων στα οργανικά αποτελέσματα της Google.  Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δυσκολεύει περισσότερο την προώθηση ιστοσελίδων στην 1η σελίδα της Google γιατί μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις σε αυτή για τα οργανικά της αποτελέσματα.

App Streaming: Η δυνατότητα να ψάχνουμε και να μετακινούμαστε μεταξύ mobile apps χωρίς να χρειάζεται να τις κάνουμε download στο κινητό μας, όπως ακριβώς κάνουμε με τις ιστοσελίδες.

Assisted Conversion: Συμβαίνει όταν ο χρήστης κάνει click στην online διαφήμιση μας και επισκέπτεται την ιστοσελίδα μας, την εγκαταλείπει και κατόπιν την εντοπίζει στα οργανικά αποτελέσματα, την επισκέπτεται ξανά και τότε πραγματοποιεί αγορές.

Authority page: Είναι η ιστοσελίδα στην οποία δείχνουν άλλες ποιοτικές ιστοσελίδες (authority ή hub pages) για το ίδιο topic.

Author Rank: Είναι η βαθμολογία που δίνει η Google σε κάθε δημιουργό περιεχομένου αναφορικά με την αξιοπιστία του και την εγκυρότητα του, αναλύοντας τα δεδομένα στο Authorship του.

Authorship: Είναι η δυνατότητα σύνδεσης του πρωτότυπου περιεχομένου που βρίσκεται οπουδήποτε στο web με το προσωπικό profile του εκάστοτε δημιουργού του στο Google+.  Η Google έχει πάψει να εμφανίζει την φωτογραφία και το όνομα του author στα οργανικά της αποτελέσματα. Παρόλα αυτά δεν μας αποτρέπει από τη χρήση του Google authorship.

B

Backlink: Ένας σύνδεσμος από μια ιστοσελίδα ο οποίος δείχνει σε μια άλλη ιστοσελίδα. Όταν δέχεστε backlinks πάντοτε ζητάτε να χρησιμοποιούνται anchor text σε αυτά τα οποία να περιέχουν τα σημαντικά για εσάς keywords.  Είναι από τους βασικότερους όρους που χρησιμοποιείται στην ορολογία SEO.

Banner adΕίναι μια μορφή διαφήμισης στο διαδίκτυο. Οι χρήστες κάνουν κλικ στα γραφικά της και μεταφέρονται σε μια άλλη ιστοσελίδα ή landing page.

Black HatΕίναι οι αθέμιτες τεχνικές του SEO για την προώθηση ιστοσελίδων οι οποίες μπορεί να φέρουν πρόσκαιρα αποτελέσματα αλλά τελικά τιμωρούνται από τις μηχανές αναζήτησης.

Blog: Είναι συντομογραφία του weblog. Είναι μια μορφή διαδικτυακής επικοινωνίας συνήθως για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Blogroll: Ένας όρος ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια συλλογή από links σε άλλα blogs. Συνήθως τα συναντάμε στην αρχική σελίδα των blogs.  Το blogroll θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί ανήκει στην κατηγορία των sidewide backlinks τα οποία η Google τα θεωρεί πλέον webspam εκτός εξαιρέσεων, όπως είναι τα navigation links.

Bounce rate: Είναι το ποσοστό που προκύπτει από τον αριθμό των επισκεπτών της ιστοσελίδας σας που έφυγαν αμέσως από αυτή χωρίς να πάνε σε άλλη σελίδα της, προς τον συνολικό αριθμό των επισκεπτών της, σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.  Όσο μικρότερο είναι αυτό το ποσοστό τόσο πιο πετυχημένος είναι ο ιστότοπος σας.  Το bounce rate δύναται να μειωθεί αν χρησιμοποιηθεί event tracking.  Με τον τρόπο αυτό αν ο επισκέπτης της ιστοσελίδας επισκεφθεί μία μόνο σελίδα της αλλά παραμείνει σε αυτή περισσότερο από κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή κάνει scroll down  τότε η επίσκεψη του αυτή δεν θα αυξήσει το bounce rate.

Brand mention: Είναι η αναφορά του brand μας στο διαδίκτυο χωρίς να υπάρχει backlink προς την ιστοσελίδα μας.  Η Google αξιολογεί θετικά αυτές τις αναφορές και επιβραβεύει την ιστοσελίδα στην οποία αντιστοιχούν.  Αυτό δείχνει ότι το online PR αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο και για την επίτευξη υψηλού SERP.

Browser: Είναι ένα λογισμικό το οποίο μας επιτρέπει να βλέπουμε ιστοσελίδες στο World Wide Web. Οι κυριότεροι browsers είναι ο Google Chrome, ο Firefox, ο Internet Explorer και ο Safari.

C

Caching: Είναι μια διαδικασία με την οποία αποθηκεύονται web files στον υπολογιστή μας έτσι ώστε όταν ξανά ζητηθούν να εμφανίζονται ταχύτερα.

Canonical page: Είναι η σελίδα που προτιμάμε να εμφανίζεται από ένα σύνολο σελίδων με παρόμοιο περιεχόμενο.  Ο ορισμός της βοηθά στο να μειωθεί το duplicate content σε μια ιστοσελίδα το οποίο τιμωρείται από την Google.

Canonical tag: Κώδικας HTML ο οποίος χρησιμοποιείται για να ορίσει μια canonical page στις μηχανές αναζήτησης. Αυτό γίνεται με την προσθήκη ενός <link> στοιχείου με το χαρακτηριστικό rel=”canonical” στο <head> τμήμα μιας non-canonical εκδοχής της σελίδας.

Cascading style sheets (CSS): Χρησιμοποιούνται για την εύκολη διαχείριση του σχεδιασμού μιας ιστοσελίδας.

Centroid: Έννοια η οποία αφορά στο local SEO και συγκεκριμένα στην προσαρμογή των οργανικών αποτελεσμάτων της Google ανάλογα με την τοποθεσία του χρήστη που πραγματοποιεί την αναζήτηση.  Οι επιχειρήσεις στις ιστοσελίδες τους θα πρέπει να εμφανίζουν το NAP (Name, Address, Phone) τους και να δημιουργούν λογαριασμούς στο Google Business για να αξιοποιήσουν την έμφαση που δίνει η Google στο local SEO.  Για να εντοπίσετε το centroid για την πόλη που θέλετε να κάνετε local SEO πηγαίνετε στα Google Maps και γράψτε το όνομα της πόλης / περιοχής.  Το σημείο που εμφανίζεται το όνομα της πόλης / περιοχής είναι το centroid για αυτή.  Στη συνέχεια μέσω του Google directions υπολογίστε την απόσταση της επιχείρησης που σας ενδιαφέρει από αυτό το centroid.  Όσο μικρότερη είναι αυτή η απόσταση τόσο πιο πιθανό να εμφανιστεί η ιστοσελίδα της επιχείρησης στο αντίστοιχο local pack.

Cinemagraph: Είναι εικόνες (images) στα οποία πραγματοποιείται μια μικρή και επαναλαμβανόμενη κίνηση.  Με τον τρόπο αυτό δίνουν την ψευδαίσθηση στον θεατή τους ότι παρακολουθούν ένα video. Συνήθως δημιουργούνται σε  animated GIF format.

Click: Είναι το κλικ που κάνουμε στους συνδέσμους μιας ιστοσελίδας.

Click fraud: Είναι μια μορφή απάτης εναντίον διαφημιζόμενων οι οποίοι πληρώνουν ανά κλικ  για τη διαφήμιση τους.

Clickthrough: Είναι η μέτρηση του αριθμού των κλικ που έχουν γίνει  σε μια συγκεκριμένη διαφήμιση.

Clickthrough rate: Είναι το ποσοστό του αριθμού των κλικ που έγιναν σε μια διαφήμιση προς τον αριθμό εμφανίσεων (impressions) αυτής της διαφήμισης.

Click trackingΕίναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται για να εντοπίσει και καταγράψει που κάνουν κλικ οι χρήστες κατά την διάρκεια περιήγησης τους σε μια ιστοσελίδα ή γενικότερα στο διαδίκτυο.  .

Cloaking: Μια από τις πιό δημοφιλείς τεχνικές Βlack Ηat, όπου άλλη σελίδα βλέπει ο επισκέπτης μιας ιστοσελίδας και άλλη οι μηχανές αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης βλέπουν μια τελείως διαφορετική σελίδα η οποία έχει σχεδιαστεί για να έχει υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Compound query: Είναι η διαδικασία όπου υποβάλλουμε ένα search query στην Google και λαμβάνουμε την απάντηση της και στην συνέχεια υποβάλλουμε ένα νέο query για το οποίο η Google εξάγει συμπεράσματα από το πρώτο μας query για να μας δώσει την καλύτερη δυνατή απάντηση.

Content Calendar:  Είναι ένα είδος ημερολογίου στο οποίο περιγράφουμε το content που θα δημοσιεύσουμε στα διάφορα owned media (την ιστοσελίδα μας, τα microsites μας, τις σελίδες των social media που έχουμε) προκειμένου να διευκολύνουμε τον προγραμματισμό για την δημιουργία του.

Conversion rate: Είναι ένα ποσοστό το οποίο υπολογίζεται από τον αριθμό  των χρηστών που πραγματοποιούν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα π.χ. αγοράζουν ένα προϊόν μας, προς τον συνολικό αριθμό των χρηστών που προσεγγίζουμε.

Conversion rate optimization (CRO): Είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της ιστοσελίδας μας με σκοπό για τον ίδιο αριθμό χρηστών της να πραγματοποιούνται περισσότερες δραστηριότητες π.χ. να αγοράζουν ένα προϊόν μας, να κατεβάζουν πληροφοριακό υλικό, να βλέπουν περισσότερες σελίδες μας, να στέλνουν περισσότερα αιτήματα.

Cookie: Είναι κώδικας ο οποίος εγκαθίσταται στο internet history file και επιτρέπει στις ιστοσελίδες να αναγνωρίζουν πότε ένας επισκέπτης επιστρέφει σε αυτές.

Costperclick: Είναι το κόστος που πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι όταν ένας χρήστης κάνει κλικ στη διαφήμιση τους.

Cost per thousand (CPM): Είναι το κόστος που πληρώνουν οι διαφημιζόμενοι για να εμφανιστεί η διαφήμιση τους χίλιες φορές.

Crawl Budget: Όταν τα robots της Google επισκέπτονται την ιστοσελίδα σας υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός URLs που θα κάνουν crawling.  Αυτός ο  αριθμός είναι το crawl budget για τη συγκεκριμένη σελίδα και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι το site authority, το πραγματικό PageRank και η συχνότητα με την οποία ανανεώνεται το περιεχόμενο της,

Crawler: Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο επισκέπτεται τις ιστοσελίδες και συλλέγει πληροφορίες για αυτές.

D

Dead link: Είναι ένας σύνδεσμος ο οποίος παράγει το 404 error (page not found).

DCL: Είναι τα αρχικά των λέξεων DOM Content Loaded και αντιστοιχεί στον χρόνο που χρειάζεται για να φορτωθεί πλήρως η HTML της σελίδας που έχει αναζητηθεί χωρίς να υπολογίζεται ο χρόνος που χρειάζονται να φορτωθούν τα CSS, images και subframes.  To DCL μαζί με το FCP είναι τα δύο metrics που χρησιμοποιεί η Google για να κατατάξει μια ιστοσελίδα ως Fast, Average ή Slow.

Dedicated hosting:  Η φιλοξενία μιας ιστοσελίδας σε ένα web server που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από αυτή.

Deep linking: Είναι η σύνδεση σε σελίδα ενός webpage διαφορετικής από την homepage.

Deep submitting: Είναι η υποβολή όλων των URL’s μιας ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης, με άλλα λόγια η υποβολή κάθε σελίδας. Οι περισσότερες μηχανές αναζήτησης απαγορεύουν αυτή την πρακτική.

Delisting ή deindexing: Εάν οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύσουν ότι σε μια ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται αθέμιτες τεχνικές SEO τότε τιμωρούν αυτή την ιστοσελίδα και η τελευταία δεν εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης τους όταν οι χρήστες ψάχνουν για αυτή.

Directories: Είναι κατάλογοι με ιστοσελίδες. Η διαφορά τους από τις μηχανές αναζήτησης είναι ότι είναι οργανωμένοι με έναν κατανοητό τρόπο από ανθρώπους. Το αίτημα για εγγραφή μιας ιστοσελίδας σε ένα directory εξετάζεται από ανθρώπους. Το πιο σημαντικό directory είναι το dmoz το οποίο έπαψε να υπάρχει τον Μάρτιο του 2017.

Disavow tool: Είναι ένα εργαλείο στα Google Webmaster Tools το οποίο μας επιτρέπει να δηλώνουμε στην Google να μη λαμβάνει υπόψη της συγκεκριμένα unnatural links τα οποία δείχνουν στην ιστοσελίδα μας.

DNS: Είναι τα αρχικά των λέξεων Domain Name System.  Είναι το σύστημα το οποίο μεταφράζει τα domain names στις IP διευθύνσεις στις οποίες υπάρχουν οι ιστοσελίδες που αναζητούμε.  Διευκολύνει τους χρήστες του διαδικτύου γιατί είναι ευκολότερο να θυμόμαστε ένα domain name παρά την IP διεύθυνση του ιστότοπου που μας ενδιαφέρει.

Dofollow links: Είναι εκείνα τα links τα οποία επιτρέπουν στις μηχανές αναζήτησης να λαμβάνουν υπόψη τους την ύπαρξη τους για την κατάταξη της ιστοσελίδας στην οποία δείχνουν.  Αυτό το είδος των links είναι πολύτιμο για τους σκοπούς του SEO.

Domain name: Είναι το όνομα στο οποίο αντιστοιχεί μια ιστοσελίδα π.χ.junction.gr.

Doorway page: Είναι μια ιστοσελίδα το περιεχόμενο της οποίας είναι κατανοητό ή ορατό μόνο στις μηχανές αναζήτησης. Άλλη ονομασία με την οποία είναι γνωστή είναι bridge page ή gateway page.

Dropoffs: Είναι το ποσοστό των χρηστών που εγκαταλείπουν μια συγκεκριμένη σελίδα σε μια ιστοσελίδα.  Δεν πρέπει να συγχέεται με το bounce rate.  Τα drop-offs θα τα δείτε στα Google Analytics, στο Visitors Flow section.

Dwell Time:  Είναι ο χρόνος που παραμένει ο επισκέπτης σε μια σελίδα πριν επιστρέψει στα αποτελέσματα αναζήτησης.  Όσο περισσότερο χρόνο παραμένει τόσο ποιοτικότερη φαίνεται η σελίδα στα μάτια της Google.  Η τελευταία χρησιμοποιεί το dwell time ως ranking factor.

Dynamic page: Είναι η δυναμική σελίδα της οποίας το περιεχόμενο δημιουργείται καθώς ο χρήστης αιτείται την εμφάνιση της.

E

Earned media: Είναι οι ιστοσελίδες οι οποίες δημοσιεύουν περιεχόμενο που έχουμε δημιουργήσει, με αναφορά στο brand μας ή και με backlinks προς την ιστοσελίδα μας, χωρίς να πληρώσουμε.  Ενδεικτικά earned media είναι τα news sites τα οποία δημοσιεύουν ένα δελτίο τύπου μας, τα blogs που κάνουν αναφορά σε περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας κτλ.  Το κλειδί για την δημιουργία τους είναι το online PR και η ανάπτυξη πρωτότυπου και ελκυστικού περιεχομένου.  Σε αυτή την κατηγορία ανήκει επίσης και η επίτευξη υψηλής κατάταξης στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης η οποία επιτυγχάνεται με το SEO.

eCommerce: Είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο.

EMD: Είναι τα αρχικά των λέξεων Exact Match Domain.  Πρόκειται για τα domains εκείνα που αποτελούνται από μια λέξη-κλειδί του κλάδου και μόνο προκειμένου να επιτυγχάνουν υψηλότερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης για αυτή, για παράδειγμα junction.gr.  Η σημασία του EMD σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά.

Equity passing links: Είναι τα links εκείνα τα οποία περνάνε το page rank από τη μία σελίδα στην άλλη.  Συνεπώς είναι πολύτιμα για θέματα seo.  Τυπικό παράδειγμα αποτελούν τα 301 redirects,

F

FCP: Είναι τα αρχικά των λέξεων First Contentful Paint και αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα όπου ο browser φορτώνει το πρώτο bit περιεχομένου από την σελίδα που έχει αναζητηθεί.  Το FCP είναι ένα από τα δύο metrics (το άλλο είναι το DCL) το οποίο χρησιμοποιεί η Google για να κατηγοριοποιήσει μια σελίδα ως Fast, Average ή Slow.

Frames: Είναι μια τεχνική HTML η οποία επιτρέπει την προβολή δύο διαφορετικών σελίδων σε μία. Δημιουργεί προβλήματα στις μηχανές αναζήτησης και πρέπει να αποφεύγεται.

G

Gateway page: Είναι επίσης γνωστή και ως doorway page ή jump page. Είναι ένα URL με συνήθως ελάχιστο περιεχόμενο σχεδιασμένο για υψηλή κατάταξη για συγκεκριμένο keyword στις μηχανές αναζήτησης το οποίο κάνει ανακατεύθυνση στην ιστοσελίδα προορισμού. Η χρήση της είναι παρακινδυνευμένη και αναποτελεσματική δεδομένου ότι πλέον οι αλγόριθμοι των μηχανών αναζήτησης αναγνωρίζουν και τιμωρούν τέτοιες πρακτικές.

Google: Είναι η σημαντικότερη μηχανή αναζήτησης.  Ως εταιρία η Google έχει πολυσχιδή δραστηριότητα, η μηχανή αναζήτησης της όμως είναι ο πυρήνας της αυτοκρατορίας της.

Google bombing: Είναι η τέχνη να επιτυγχάνεται υψηλή κατάταξη μιας ιστοσελίδας για αστείες ή πολιτικού περιεχομένου αναζητήσεις ενώ η ίδια έχει τελείως διαφορετικό περιεχόμενο.  Η Google προσπαθεί να μειώσει αυτές τις πρακτικές με την χρήση του phrase-based indexing.

Googlebot: Είναι τα robots της Google τα οποία ευρετηριάζουν τις ιστοσελίδες του web.

Google Dance: Είναι η αλλαγή στην κατάταξη των ιστοσελίδων η οποία οφείλεται στην επικαιροποίηση του αλγόριθμου της Google.  Η αλλαγή αυτή δεν συμβαίνει αυτόματα δεδομένου ότι χρειάζεται κάποιο χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν όλοι οι servers της Google για το νέο indexing.  Στο χρονικό διάστημα αυτό είναι πιθανό να βλέπουμε πότε την παλιά κατάταξη της ιστοσελίδας μας και πότε την αντίστοιχη νέα.

Google Instant: Είναι η εμφάνιση των οργανικών αποτελεσμάτων της Google ταυτόχρονα με την πληκτρολόγηση της λέξης – κλειδί. Με την τεχνική βελτίωση αυτή η Google επιτρέπει στον χρήστη να μειώνει τον χρόνο της αναζήτησης ανα keyword από 2-5 δευτερόλεπτα.

Google Panda: Είναι μια αλλαγή στον αλγόριθμο της Google η οποία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριου του 2011. Ο στόχος του ήταν να μειώνεται η κατάταξη των ιστοσελίδων χαμηλής ποιότητας και να βελτιώνεται η κατάταξη των ποιοτικών ιστοσελίδων.

Google Penguin: Είναι μια επικαιροποίηση του αλγόριθμου της Google η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2012. Ο στόχος του είναι να μειώνεται η κατάταξη των ιστοσελίδων που παραβίαζαν τις οδηγίες της Google προς τους webmasters αναφορικά με την αποφυγή χρήσης τεχνικών Black Hat.

Google Places:  Είναι η αναζήτηση η οποία παράγει αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο.  Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Google Local.

Google Plus: Είναι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Google η οποία ενεργοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2011.  Η χρήση της ευνοεί την υψηλότερη κατάταξη των ιστοσελίδων στα αποτελέσματα της Google.

Google Preview: Η δυνατότητα να δούμε μια μικρή εικόνα των ιστοσελίδων που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

H

HTML: Είναι τα αρχικά των λέξεων Hypertext Markup Language. Είναι μια markup γλώσσα προγραμματισμού με την οποία ελέγχουμε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται μια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

HTML email: Είναι το e-mail το οποίο εμπεριέχει κώδικα HTML σε αντίθεση με τα e-mails τα οποία έχουν απλό κείμενο.

Head: Είναι ο βασικός όρος σε ένα keyword.

Header tag: Είναι ένα HTML tag το οποίο χρησιμοποιείται για την μορφοποίηση των επικεφαλίδων μιας ιστοσελίδας.

Hidden text: Είναι το κείμενο το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι γιατί έχει το ίδιο χρώμα με το background της ιστοσελίδας. Χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση keywords τα οποία θα είναι ορατά μονάχα από τις μηχανές αναζήτησης. Πρόκειται για τεχνική Black Hat η οποία τιμωρείται.

Hit: Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται μια ιστοσελίδα τότε αυτή λαμβάνει έναν αριθμό από hits, ένα για τη σελίδα καθώς και από ένα για κάθε εικόνα που υπάρχει σε αυτή.

Homepage: Είναι η αρχική σελίδα μιας ιστοσελίδας.

Hosting: Είναι η φιλοξενία των ιστοσελίδων.  Διακρίνετε σε sharing (virtual) hosting και dedicated hosting.

hreflang: Χαρακτηριστικό της HTML το οποίο δηλώνει στις μηχανές αναζήτησης τη γλώσσα μιας σελίδας.  Είναι πολύ σημαντική η χρήση του στο international SEO.

Hub page: Είναι η ιστοσελίδα η οποία δείχνει (link) σε άλλες ποιοτικές ιστοσελίδες (authority pages) για το ίδιο topic.

I

Implicit queries: Όταν πραγματοποιούμε μια αναζήτηση στην Google η τελευταία δεν θα μας παρουσιάσει στα αποτελέσματα της τις ιστοσελίδες που απλώς έχουν τις λέξεις-κλειδιά που περιέχονται στο search query μας.  Θα λάβει υπόψη της και άλλες παραμέτρους όπως είναι η γεωγραφική τοποθεσία που βρισκόμαστε, το ιστορικό των αναζητήσεων μας, τις προτιμήσεις μας κ.α.  Αυτές τις παραμέτρους που δεν τις δηλώνουμε ευθέως στην Google αλλά η τελευταία τις συμπεραίνει τις ονομάζουμε implicit queries.

Implied links: Είναι οι αναφορές στο brand μας, σε άλλες ιστοσελίδες, χωρίς να υπάρχει backlink προς την ιστοσελίδα μας.  Εκτιμάται ότι η Google τα λαμβάνει υπόψη της για να εκτιμήσει την δημοτικότητα του brand μας.

Impressions: Είναι ο ακριβής αριθμός των επισκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε μια συγκεκριμένη σελίδα. Ονομάζονται επίσης και page views.

Inbound link: Είναι ένας σύνδεσμος από μια άλλη ιστοσελίδα προς την δική μας.

Indexing: Είναι η ευρετηριοποίηση των ιστοσελίδων με βάση το περιεχόμενο τους από τις μηχανές αναζήτησης.

Intelligent Personal Assistant (IPA): Είναι ένα software agent το οποίο υλοποιεί καθήκοντα για ένα χρήστη.  Γνωστά IPAs είναι το Apple Siri, Google Now, Microsoft Cortana, Amazon Echo, Hound και Facebook M.  Τα IPAs αρκετές φορές δίνουν πληροφορίες στους χρήστες πριν οι τελευταίοι τις ζητήσουν.  Στη διάσταση αυτή επηρεάζουν την διαδικασία του SEO δεδομένου ότι μειώνεται ο αριθμός των αναζητήσεων (queries).

Internal links: Είναι τα links τα οποία έχουμε στην ιστοσελίδα μας και τα οποία συνδέουν τις διάφορες σελίδες της.

Internet: Ένα παγκόσμιο δίκτυο  υπολογιστών. Χρησιμοποιήθηκε το 1962 από τον στρατό των Η.Π.Α. και εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο εργαλείο επικοινωνίας.

IP Address: Ένας μοναδικός αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε έναν υπολογιστή ή σε μια ιστοσελίδα, για παράδειγμα 172.16.254.1.

JavaScript: Γλώσσα scripting η οποία αναπτύχθηκε από τη Netscape και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία διαδραστικών ιστοσελίδων.

K

Keyword: Η λέξη ή φράση η οποία εισάγεται στην φόρμα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης.

Keyword density: Είναι ο αριθμός των keywords προς των αριθμό των λέξεων που μπορούν να ευρετηριαστούν.

Keyword stuffing: Η τοποθέτηση keywords με αφύσικο τρόπο στο κείμενο και στον κώδικα. Είναι τεχνική Black Hat η οποία τιμωρείται.

L

Landing page: Είναι η συγκεκριμένη σελίδα της ιστοσελίδας σας που θα επισκεφθεί ο χρήστης που θα κάνει click σε κάποιο backlink της ή σε κάποια διαφήμιση της.

Levenshtein distance: Είναι ένα string metric το οποίο μετρά την διαφορά μεταξύ δύο προτάσεων.  Μπορεί να αξιοποιηθεί για να μετρήσει την απόκλιση μεταξύ του search query που πραγματοποιεί ένας υποψήφιος πελάτης μας και του title tag του οργανικού αποτελέσματος μας.  Εκτιμάται ότι όσο μικρότερη είναι αυτή η απόκλιση τόσο υψηλότερη θα είναι η θέση κατάταξης του οργανικού μας αποτελέσματος.

Linkback: Είναι μια μέθοδος η οποία επιτρέπει στους Web authors να λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν κάποιος άλλος author έχει κάνει link σε κάποια από τις δημοσιεύσεις τους. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στους δημιουργούς περιεχομένου να παρακολουθούν ποιος κάνει link στο περιεχόμενο τους. Το linkback μπορεί να υλοποιηθεί με τρεις τρόπους, το Refback, το Trackback και το Pingback.

Link bait: Είναι το περιεχόμενο σε μια ιστοσελίδα το οποίο έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει την προσοχή και να προσελκύσει άλλους να συνδεθούν με την ιστοσελίδα. Μπορεί να έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, χιουμοριστικό, να είναι ένα widget το οποίο θα μπορεί να τοποθετηθεί σε μια ιστοσελίδα κτλ.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικό τρόπο προώθησης ιστοσελίδων.

Link checker: Ένα εργαλείο για τον έλεγχο broken links στις ιστοσελίδες.

Link farm: Μια σειρά από ιστοσελίδες οι οποίες συνδέονται η μία με την άλλη για να αυξήσουν την κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Link juice: Είναι ο επηρεασμός του Page Rank ενός ιστότοπου από το αντίστοιχο ενός άλλου όταν συνδέονται με link.  Όταν συνδεόμαστε με ιστοσελίδες οι οποίες έχουν υψηλότερο PR από τη δική μας τότε ενισχύουμε το δικό μας Page Rank.

Link popularity: Είναι η αξιολόγηση της ποιότητας και του αριθμού των ιστοσελίδων που συνδέονται με την ιστοσελίδα σας. Η αξιολόγηση αυτή επηρεάζει σημαντικά την κατάταξη της στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Long tail keywords: Είναι οι συνήθως μεγάλες και πολύ συγκεκριμένες φράσεις με τις οποίες πραγματοποιούν τις αναζητήσεις τους στις μηχανές αναζήτησης οι χρήστες.

LSI keywords: είναι οι λέξεις ή φράσεις οι οποίες σχετίζονται νοηματικά με τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύουμε. Για παράδειγμα για μια ιστοσελίδα της οποίας το βασικό keyword είναι η υγιεινή διατροφή ένα LSI keyword θα μπορούσε να είναι η μεσογειακή διατροφή. Τα αρχικά LSI αντιστοιχούν στις λέξεις Latent Semantic Indexing.

M

Manual submission: Η διαδικασία καταχώρισης ενός URL χειρωνακτικά.

Meta search engine: Μια μηχανή αναζήτησης η οποία παρουσιάζει αποτελέσματα από πολλές μηχανές αναζήτησης.

Meta tags: Κώδικας HTML ο οποίος χρησιμοποιείται για να περιγράψει διάφορα χαρακτηριστικά μιας ιστοσελίδας και ο οποίος δεν είναι ορατός από τους επισκέπτες αυτής.

Micromoments: Είναι όρος που έχει δημιουργήσει η Google για να κατηγοριοποιήσει τις στιγμές που χρησιμοποιούμε το smartphone μας για να ενημερωθούμε, αγοράσουμε, επιλέξουμε ή κάνουμε πράγματα (πχ να στείλω email, να πληρώσω).  Αυτές οι στιγμές αξίζουν χρυσάφι για τους marketers γιατί αν μπορούν να επιτύχουν engagement των χρηστών που τις πραγματοποιούν με το brand τους θα δημιουργήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Από πλευράς SEO ενδιαφέρει ο τρόπος με τον οποίο κατηγοριοποιούνται από την Google τα διάφορα είδη αναζητήσεων που πραγματοποιούν οι χρήστες της σε: Do-Go-Know-Buy.

Modifier: Είναι εκείνος ο όρος σε ένα keyword ο οποίος αν αλλάξει δεν μεταβάλλεται το νόημα του keyword. Μπορεί να είναι ένας γεωγραφικός προσδιορισμός, brand κ.τ.λ.

N

Native advertising: Είναι ένα είδος online διαφήμισης της οποίας το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι η μορφή της προσαρμόζεται στην πλατφόρμα που την φιλοξενεί έτσι ώστε να φαίνεται “φυσική” στον χρήστη.  Οι διαφημίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης είναι μια μορφή native advertising όπως επίσης και τα διάφορα advertorials τα οποία εμφανίζονται σε ιστοσελίδες επί πληρωμή, τα άρθρα και τα  videos και γενικότερα οποιοδήποτε διαφημιστικό περιεχόμενο παρουσιάζεται με φυσικό τρόπο,

Navigation: Στοιχεία μιας ιστοσελίδας τα οποία βοηθάνε την πλοήγηση σε αυτή.

Negative SEO: Είναι το αντίθετο του SEO.  Με το Search Engine Optimization αποσκοπούμε στο να βελτιώσουμε την κατάταξη μια ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.  Με το negative seo αποσκοπούμε στο αντίθετο, δηλαδή στο να χειροτερέψουμε την κατάταξη μιας ιστοσελίδας η οποία συνήθως ανήκει σε ανταγωνιστική εταιρία.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως με την δημιουργία χιλιάδων  backlinks από spammy ιστοσελίδες με το ίδιο anchor text οι οποίες να δείχνουν στην σελίδα που είναι στόχος καθώς και με Distributed Denial of Service Attack.  Πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική η οποία όμως είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα.  Ο καλύτερος τρόπος άμυνας σε αυτή είναι η δημιουργία μιας αξιόπιστης ιστοσελίδας με πλούσιο περιεχόμενο που ανανεώνεται τακτικά και προκαλεί το ενδιαφέρον της online κοινότητας.

Net Promoter Score:  Μπορείτε να το υπολογίσετε ρωτώντας τους πελάτες της ιστοσελίδας σας μια μόνο συγκεκριμένη ερώτηση: Πόσο πιθανό είναι να προτείνετε την επιχείρηση σε ένα φίλο σας; Οι απαντήσεις κυμαίνονται από το 0 (καθόλου πιθανό) ως το 10 (εξαιρετικά πιθανό).  Δεδομένου ότι για να προτείνει κάποιος μια επιχείρηση ή να γράψει ένα θετικό review για αυτή στα social media θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες της αυτός ο δείκτης μας δείχνει αν η επιχείρηση μας βελτιώνεται διαχρονικά στο θέμα αυτό.  Η Google λαμβάνει σε μεγάλο βαθμό υπόψη της τα reviews των επιχειρήσεων, ειδικά αυτών που έχουν local χαρακτηριστικά, για να αποφασίσει για την κατάταξη τους στα οργανικά της αποτελέσματα.

Network effect: Το φαινόμενο κατά το οποίο μια υπηρεσία γίνεται περισσότερο χρήσιμη όσο περισσότεροι χρήστες την χρησιμοποιούν.

Nofollow links: Είναι εκείνα τα links τα οποία καθοδηγούν τις μηχανές αναζήτησης να μην λαμβάνουν υπόψη τους την ύπαρξη τους για την κατάταξη της ιστοσελίδας στην οποία δείχνουν.  Το γεγονός πάντως αυτό δεν πρέπει να αποθαρρύνει όσους ασχολούνται με την βελτιστοποίηση ιστοσελίδων από την αξιοποίηση τους.

Noframes tags: Κωδικοποίηση που στόχο έχει να εμφανίζει κείμενο μόνο σε browsers που δεν μπορούν να υποστηρίξουν frames. Ο μέσος χρήστης δεν θα δει αυτό το κείμενο, αλλά τα robots των μηχανών αναζήτησης θα το κάνουν γιατί δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα frames.

Non equity passing links:  Είναι εκείνα τα links τα οποία δεν περνάνε το page rank από τη μία σελίδα στην άλλη, συνεπώς από πλευράς seo έχουν χαμηλή αξία.  Παράδειγμα είναι τα 302 redirects.  Ένα link μπορεί να είναι dofollow και ταυτόχρονα non equity passing link, για παράδειγμα τα links από το Twitter είναι dofollow, επειδή όμως μετατρέπονται σε t.co links δεν περνάνε το page rank στη σελίδα που στοχεύουν.

Noodp: Πρόκειται για meta tag το οποίο ενημερώνει την Google να δείχνει στα οργανικά της αποτελέσματα το title και το meta description της ιστοσελίδας και όχι τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο DMOZ directory.  Με τον τρόπο αυτό ο διαχειριστής της ιστοσελίδας αποκτά τον έλεγχο αναφορικά με το τι θα εμφανίζεται στα Google organic results.

No script tags: Κωδικοποίηση που στόχο έχει να εμφανίζει κείμενο μόνο σε browsers οι οποίοι δεν υποστηρίζουν javascript. Ο μέσος χρήστης δεν θα δει αυτό το κείμενο αλλά οι μηχανές αναζήτησης μπορούν να το δουν.

Noydir: Είναι ένα meta tag το οποίο ενημερώνει την Yahoo! να δείχνει στα οργανικά της αποτελέσματα το title και το meta description της ιστοσελίδας αγνοώντας τα αντίστοιχα που υπάρχουν στο Yahoo! directory.

O

Optimization: Είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης μιας ιστοσελίδας για να πετυχαίνει υψηλότερη κατάταξη στα αποτελέσματα αναζήτησης για συγκεκριμένα keywords.

Outbount links: Είναι οι σύνδεσμοι από την ιστοσελίδα μας προς άλλες ιστοσελίδες.

Organic listing: Τα αποτελέσματα που εμφανίζονται σε μια μηχανή αναζήτησης με φυσικό τρόπο, χωρίς πληρωμή. Στα οργανικά αποτελέσματα δεν περιλαμβάνονται οι διαφημίσεις.

Owned media: Είναι τα online media τα οποία ανήκουν στην εταιρία μας.  Σε αυτά περιλαμβάνονται η ιστοσελίδα μας, τα διάφορα microsites που διαχειριζόμαστε και τα pages στα social media στα οποία είμαστε administrators.  Σε αυτά τα media έχουμε τον απόλυτο έλεγχο του περιεχομένου που περιέχουν.

P

Page cache: Είναι μια επιλογή για να βελτιώσουμε την ταχύτητα που φορτώνει η ιστοσελίδα μας. Αντί η σελίδα μας να δημιουργείται δυναμικά παρουσιάζεται ένα στατικό της περιεχόμενο (static cache page).

Page Rank: Αποτελεί τμήμα του αλγόριθμου της Google.  Μετράει την δημοφιλία μιας ιστοσελίδας και υπολογίζεται εν μέρει από την ανάλυση του αριθμού των συνδέσμων της από άλλες ιστοσελίδες καθώς και τον υπολογισμό της σπουδαιότητας των τελευταίων. Η υψηλότερη αξιολόγηση είναι 10 στα 10.

Page views: Είναι αριθμός που οι χρήστες έχουν δει μια συγκεκριμένη σελίδα.

Paginated content: Είναι το περιεχόμενο e-shops όπου εμφανίζονται μερικά μόνο προϊόντα από το σύνολο των διαθέσιμων προϊόντων σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Στην περίπτωση αυτή προκειμένου να μη θεωρήσουν οι μηχανές αναζήτησης ότι πρόκειται για παραπάνω από μία σελίδες χρησιμοποιούμε το rel=”next”, rel=”prev”.

Paid media: Είναι τα online μέσα τα οποία προβάλλουν την εταιρία μας επειδή πληρώνουμε. Οι online διαφημίσεις (display και search), το online sponsorship, τα online advertorials είναι μερικές από τις μορφές προβολής στα paid media.

Permalink: Είναι ένα URL το οποίο δείχνει σε ένα συγκεκριμένο blog ή forum entry αφού έχει περάσει από την πρώτη σελίδα στα archives. Δεδομένου ότι το permalink παραμένει αμετάβλητο, είναι λιγότερο πιθανό να απαξιωθεί. Συνήθως καθορίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι κατανοητό στους ανθρώπους.

Phrasebased indexing: Είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούν ένα backlink οι μηχανές αναζήτησης.  Συγκεκριμένα ψάχνουν για related phrases, τόσο στην source page όσο και στην target page.  Όσο πιο πολύ σχετίζονται τα related phrases στις σελίδες που συνδέονται τόσο πιο ποιοτικό θεωρείται το backlink.

Pingback: Είναι μια από τις τρεις μεθόδους linkback.  Συγκεκριμένα όταν η ιστοσελίδα Α δημοσιεύει ένα post το οποίο περιέχει ένα link προς την ιστοσελίδα Β τότε ένα pingback στέλνεται από την πρώτη στη δεύτερη.  Όταν η Β λάβει την ειδοποίηση ελέγχει αν πράγματι στην Α περιέχεται το link που οδηγεί σε αυτή.  Εάν αυτό το link πράγματι υπάρχει τότε καταγράφεται επιτυχώς το pingback.  Με αυτό τον τρόπο ενημερωνόμαστε όταν κάνει κάποιος link προς την ιστοσελίδα μας ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουμε εμείς τους άλλους webmasters όταν κάνουμε link στη δική τους ιστοσελίδα.  To ping back προϋποθέτει ότι υπάρχει link το οποίο να συνδέει τις ιστοσελίδες.

Pogo sticking: Όταν ο επισκέπτης μιας ιστοσελίδας μπαίνει και βγαίνει από αυτή γιατί δεν του αρέσει το περιεχόμενο της ή το design της και στη συνέχεια επιστρέφει στα οργανικά αποτελέσματα για να εντοπίσει άλλες ιστοσελίδες που θα τον ικανοποιήσουν περισσότερο.  Το αποτέλεσμα είναι ότι η κατάταξη της σελίδας στην οποία συμβαίνει αυτό θα χάσει θέσεις  αναφορικά με την λέξη-κλειδί με την οποία έχει πραγματοποιηθεί η αναζήτηση.

Popularity: Ένα από τα πολλά κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούν οι μηχανές αναζήτησης για να αποφασίσουν την κατάταξη των ιστοσελίδων.

Preferred domain: Είναι το domain με το οποίο θέλουμε να εμφανίζεται η ιστοσελίδα μας, για παράδειγμα https://www.junction.gr ή https://junction.gr.  Την προτίμηση μας αυτή την δηλώνουμε στα webmaster tools της Google.

Private Blog Network (PBN): Είναι ένα δίκτυο από ιστοσελίδες το οποίο κύριο σκοπό ύπαρξης έχει την δημιουργία backlinks με στόχο την χειραγώγηση των μηχανών αναζήτησης. Κάποιες ενδείξεις για να τα αναγνωρίζετε είναι ο παρόμοιος σχεδιασμός των ιστοσελίδων που ανήκουν σε αυτά, η φιλοξενία τους στον ίδιο web server, το ίδιο όνομα ιδιοκτήτη για τα domains των ιστοσελίδων, το ίδιο backlink profile, duplicate content μεταξύ των ιστοσελίδων του καθώς και ίδια images και videos στις ιστοσελίδες. Η χρήση του PBN είναι ενάντια στα guidelines της Google, σε καμία περίπτωση μην τα χρησιμοποιήσετε γιατί η τιμωρία από την Google, είτε αλγοριθμική, είτε manually, είναι πολύ πιθανή.

Q

QDD:  Είναι τα αρχικά των λέξεων Query Deserves Diversity.  Πρόκειται για αλγόριθμο της Google ο οποίος στην περίπτωση κατά την οποία ο χρήστης πραγματοποιήσει αναζήτηση με query το οποίο επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες τότε του “σερβίρει” αποτελέσματα που προσπαθούν να ικανοποιήσουν όλες αυτές τις ερμηνείες.  Για παράδειγμα αν ο χρήστης αναζητεί ένα προιόν η Google θα του εμφανίσει στα οργανικά της αποτελέσματα e-shops που το προωθούν καθώς και ιστοσελίδες που περιέχουν σχετικές πληροφορίες για αυτό με μη εμπορικό περιεχόμενο.

QDF: Είναι τα αρχικά των λέξεων Query Deserves Freshness.  Είναι μέρος του αλγόριθμου της Google το οποίο επικαιροποιεί συχνότερα τα αποτελέσματα της (SERP) που αφορούν σε λέξεις – κλειδιά οι οποίες αποκτούν συγκυριακά μεγάλο ενδιαφέρον.  Όταν τα robots της Google εντοπίζουν αυτές τις λέξεις τότε αναζητούν συχνότερα “φρέσκο” περιεχόμενο που τις αφορούν.  Για παράδειγμα στην περίπτωση του QDF εμπίπτουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η απονομή των βραβείων Oscar, μια σημαντική κοινωνική εξέλιξη και γενικά οτιδήποτε κάνει το διαδίκτυο να παίρνει “φωτιά”.

Query: Μια φράση που υποβάλλεται στις μηχανές αναζήτησης προς αναζήτηση αποτελεσμάτων που σχετίζονται με αυτή.

R

Rank Brain: Είναι η λύση της Google για την ερμηνεία του 15% των ημερήσιων αναζητήσεων που συναντά για πρώτη φορά η μηχανή αναζήτησης της.  Το Rank Brain μετατρέπει τις λέξεις σε διανύσματα τα οποία χρησιμοποιούνται από την μηχανή αναζήτησης για τον εντοπισμό παρόμοιων λέξεων-κλειδιών.

Ranking: Η κατάταξη μιας ιστοσελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης για συγκεκριμένα keywords.

Reciprocal links: Η αμοιβαία ανταλλαγή συνδέσμων μεταξύ δύο ιστοσελίδων.

Resource Pages: Αποτελεσματική τεχνική για link building όπου εντοπίζουμε ιστοσελίδες με περιεχόμενο σχετικό με το δικό μας, με τη χρήση των κατάλληλων Google Operators.  Κατόπιν αναζητούμε συνδέσμους αυτών των ιστοσελίδων οι οποίοι δείχνουν σε άλλες ιστοσελίδες των οποίων το περιεχόμενο είναι ξεπερασμένο ή δεν υπάρχει.  Στη συνέχεια δημιουργούμε επικαιροποιημένο περιεχόμενο που μπορεί να αντικαταστήσει το προηγούμενο και επικοινωνούμε με τους webmasters των ιστοσελίδων για να προσθέσουν ένα backlink σε αυτό.

Reverse image search: Είναι η αντίστροφη αναζήτηση ενός image χρησιμοποιώντας το ίδιο το image και όχι κάποιο keyword.  Μπορείτε να την πραγματοποιήσετε πηγαίνοντας στο images.google.com και βάζοντας το url του image που σας ενδιαφέρει.  Στα αποτελέσματα θα εμφανιστούν οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο image καθώς και τις διάφορες παραλλαγές του.  Η Google μέσω αυτού του μηχανισμού μπορεί να ανιχνεύσει αν τα images που χρησιμοποιούμε στην ιστοσελίδα μας είναι πρωτότυπα.  Αν αυτά είναι τότε κερδίζουμε υψηλότερη βαθμολογία και συνεπώς υψηλότερη κατάταξη της ιστοσελίδας μας στα οργανικά της αποτελέσματα.

Rich snippets: Αφορούν σε τεχνικές οι οποίες κάνουν το περιεχόμενο  κατανοητό στις μηχανές αναζήτησης. Για παράδειγμα η φράση ο Στέφανος ζει στην Αθήνα είναι κατανοητή από τους ανθρώπους αλλά οι μηχανές αναζήτησης δεν μπορούν να συνδέσουν τον Στέφανο με την Αθήνα.  Με τα rich snippets μπορούμε να δηλώσουμε ότι η Αθήνα είναι το home location του Στέφανου προσθέτοντας το κατάλληλο tag κάνοντας έτσι κατανοητό το νόημα του στα search engines.

Robot: Κάθε λογισμικό το οποίο ακολουθεί συνδέσμους και αποκτά πρόσβαση σε ιστοσελίδες και το οποίο δεν υπόκειται άμεσα σε ανθρώπινο έλεγχο.

Robots.txt: Αρχείο με το οποίο μπορούμε να ορίσουμε τα μέρη της ιστοσελίδας μας τα οποία θέλουμε να επισκεφθούν τα robots των μηχανών αναζήτησης.

Root domain: Είναι το domain το οποίο αγοράζεται και καταχωρείται μαζί με το Top Level Domain. Το junction.gr είναι ένα root domain.

S

Sandbox effect:  Είναι η περίοδος αναμονής των τριών ή τεσσάρων μηνών για την οποία η Google δεν δίνει Page Rank στις νέες ιστοσελίδες.  Ο σκοπός είναι  να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για spam web pages οι οποίες σε λίγο καιρό θα εξαφανιστούν.   Όπως γίνεται αντιληπτό για την περίοδο αυτή οι νέες ιστοσελίδες δεν μπορούν να εμφανιστούν ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Screan Reader: Είναι λογισμικό το οποίο βοηθά τους τυφλούς και τους χρήστες με προβλήματα στην όραση τους να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο.  Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να τσεκάρετε αν η ιστοσελίδα μας είναι φιλική για αυτές τις κατηγορίες των χρηστών.  Ενδεικτικά software είναι το NVDA και το Apple Voice Over.

SEO: Είναι τα αρχικά των λέξεων Search Engine Optimization. Είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνουμε βελτίωση της κατάταξης της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης για συγκεκριμένα keywords.

SERP: Είναι τα αρχικά των λέξεων Search Engine Results Placement και σημαίνει την κατάταξη της ιστοσελίδας μας σε μια συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης για ένα συγκεκριμένο keyword.

Search engines: Είναι οι μηχανές αναζήτησης οι οποίες σκοπό έχουν να ευρετηριάζουν ιστοσελίδες, να αποθηκεύουν τα αποτελέσματα και να επιστρέφουν λίστες σελίδων οι οποίες ταιριάζουν σε συγκεκριμένα keywords. Οι ευρετηριάσεις συνήθως πραγματοποιούνται με τη χρήση των spiders.

Search Engine submission: Είναι η υποβολή ενός URL σε μια μηχανή αναζήτησης προκειμένου να γνωστοποιηθεί στην τελευταία η ύπαρξη μιας ιστοσελίδας.

Servicearea businesses:  Είναι οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ως έδρα τους την οικία του ιδιοκτήτη τους ή λειτουργούν καθαρά σε ψηφιακό επίπεδο χωρίς να διαθέτουν ένα χώρο όπου θα υποδέχονται τους πελάτες τους.  Εάν η επιχείρηση σας ανήκει σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να τη δηλώσετε ως service area business στο Google My Business και δεν θα μπορείτε να δηλώσετε κάποια διεύθυνση για αυτή.

Shared IP address:  Είναι η IP address που έχουν οι ιστοσελίδες οι οποίες φιλοξενούνται στον ίδιο web server.  Εάν πληκτρολογήσετε σε ένα browser ένα shared IP address δεν θα μπορέσετε να δείτε κάποια από τις ιστοσελίδες που αυτό αντιστοιχεί.

Sharing (virtualhosting: Είναι η φιλοξενία πολλών ιστοσελίδων (δεκάδων ή και εκατοντάδων) στον ίδιο web server.

SideWide links: Είναι τα links που εμφανίζονται σε κάθε σελίδα μιας ιστοσελίδας, για παράδειγμα στο side bar.  Για το SEO θα πρέπει να τα αποφεύγουμε εκτός και αν πρόκειται για navigation links.

SMI: Είναι τα αρχικά των λέξεων Search Marketing Integration το οποίο είναι ο συνδυασμός του παραδοσιακού SEO με το social media marketing.  Θεωρείται προϋπόθεση για την υψηλή κατάταξη μιας ιστοσελίδας.

Social signals: Είναι τα σημάδια της δραστηριότητας ενός brand στα social media όπως τα Facebook likes και shares, τα tweets και retweets, ο αριθμός των followers στο Twitter κτλ. Τα social signals λαμβάνονται υπόψη από τις μηχανές αναζήτησης και επηρεάζουν την κατάταξη των ιστοσελίδων.

Spider: Ένα πρόγραμμα το οποίο επισκέπτεται και συλλέγει συγκεκριμένες πληροφορίες από τις ιστοσελίδες.

Splash page: Μια branding σελίδα η οποία εμφανίζεται πριν από την αρχική σελίδα μιας ιστοσελίδας.

Stickiness: Το χρονικό διάστημα το οποίο ξοδεύουν οι επισκέπτες μιας ιστοσελίδας όταν την επισκέπτονται.

Sub domain: Είναι ένα domain name το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου domain.  Για παράδειγμα το junction.gr είναι ένα sub domain του .gr,  Το www.junction.gr είναι sub domain του junction.gr.

Submission: Είναι η διαδικασία υποβολής μιας ιστοσελίδας σε μια μηχανή αναζήτησης ή σε ένα κατάλογο (directory).

T

Tail: Είναι εκείνος ο όρος ενός keyword ο οποίος προσδιορίζει το head του keyword, δηλαδή τον βασικό του όρο.

Tag Sprawl: Αφορά στην καταχρηστική χρήση των tags στο περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας σε μια προσπάθεια να καλύψουμε κάθε πιθανή αναζήτηση που θα κάνει το κοινό που αυτή στοχεύει.  Για παράδειγμα σε ένα post της ιστοσελίδας μας που αφορά σε ένα πολεμικό πλοίο θα μπορούσαμε να βάλουμε τα εξής tags: #πολεμικό πλοίο #ιστορικό πλοίο #νερό #ωκεανός #πατριωτικό πλοίο #αεροπλανοφόρο κτλ.  Η πρακτική αυτή μειώνει την ποιότητα της ιστοσελίδας γιατί δημιουργεί duplicate content και ξοδεύει άσκοπα το crawling budget που έχει προϋπολογιστεί για αυτή.

TBPR: Είναι τα αρχικά των λέξεων Toolbar Page Rank.  Πρόκειται για εργαλείο το οποίο μας δείχνει το Page Rank μιας ιστοσελίδας.

TF-IDF: Είναι τα αρχικά των λέξεων term frequency–inverse document frequency.  Πρακτικά η Google εισάγει την έννοια της σχετικής συχνότητας με την οποία επαναλαμβάνεται μια λέξη στο κείμενο.  Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο λέξεις, το basket και το basketball player.  Η πρώτη αναμένεται από την Google να έχει μεγαλύτερη συχνότητα επανάληψης γιατί είναι πιο γενική, ενώ η δεύτερη μικρότερη γιατί είναι πιο εξειδικευμένη.  Συνεπώς ακόμα και εάν επαναληφθεί στο κείμενο λίγες φορές η δεύτερη θα έχει μεγαλύτερη σχετική συχνότητα σε σχέση με την πρώτη και η Google είναι πιθανόν να συσχετίσει τη σελίδα που την περιέχει με αυτή.

TIC: Είναι τα αρχικά των λέξεων Thematic Citation Index. Πρόκειται για τη βαθμολογία που δίνει η ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex στις ιστοσελίδες. Η αντίστοιχη βαθμολογία που χρησιμοποιεί η Google είναι το PR (Page Rank).

Title tag: Κώδικας HTML ο οποίος χρησιμοποιείται για να ορίσει το κείμενο το οποίο θα εμφανίζεται ως τίτλος της ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Είναι σημαντικό να περιλαμβάνεται σε αυτό το keyword για το οποίο έχει βελτιστοποιηθεί η σελίδα που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο title tag.

Top Level DomainΕίναι ένα από τα domains το οποίο είναι ιεραρχικά στην υψηλότερη κατάταξη στο Domain Name System του διαδικτύου.  Ενδεικτικά παραδείγματα TLD είναι το .com, το .org, το .gr.

Trust Flow: Μέτρηση που απεικονίζει την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας και υπολογίζεται από το σχετικό εργαλείο της εταιρίας Majestic. Διαμορφώνεται από τον αριθμό των clicks που απέχει ένα URL από κάποιες πολύ αξιόπιστες ιστοσελίδες.  Παίρνει τιμές από το 0 ως το 100.

TTFB: Είναι τα αρχικά των λέξεων Time To First Byte.  Είναι μια μέτρηση η οποία απεικονίζει την ταχύτητα με την οποία αντιδρά ο web server ο οποίος φιλοξενεί μια ιστοσελίδα σε ένα request.  Εκτιμάται ότι το TTFB είναι μια σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την κατάταξη μιας ιστοσελίδας.

U

URL: Αρχικά των λέξεων Uniform Resource Locator. Είναι μια διεύθυνση η οποία ορίζει την τοποθεσία ενός αρχείου στο διαδίκτυο.

Unique IP address:  Είναι η IP address (γνωστή επίσης και ως dedicated IP address)  η οποία αντιστοιχεί σε μία μόνο ιστοσελίδα.  Σε αρκετές περιπτώσεις είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επικοινωνίας SSL.  Επίσης είναι χρήσιμη η απόκτηση της αν θέλετε να μεταφέρετε την ιστοσελίδα σας σε διαφορετικό πάροχο φιλοξενίας ιστοσελίδων.

Unique visitors: Ο αριθμός των μοναδικών επισκεπτών μιας ιστοσελίδας σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η καταγραφή των μοναδικών επισκεπτών είναι εφικτή μέσω της καταγραφής του IP address κάθε επισκέπτη από τους web servers.

Universal links: Πρόκειται για ορολογία της Apple και αφορά σε συνδέσμους οι οποίοι χρησιμοποιούν το http ή το https και οδηγούν απευθείας σε mobile apps χωρίς να μεσολαβήσει κάποιος browser.  Στην περίπτωση κατά την οποία το mobile app δεν είναι εγκατεστημένο τότε το universal link θα οδηγήσει σε μια ιστοσελίδα.  Τα universal links είναι σημαντικά για το app indexing στις μηχανές αναζήτησης.

Unnatural links: Είναι τα links τα οποία αποσκοπούν στο να ξεγελάσουν τις μηχανές αναζήτησης έτσι ώστε η ιστοσελίδα στην οποία δείχνουν να πετύχει υψηλότερο PageRank. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα text advertisements στα οποία επιτρέπεται ο επηρεασμός του PageRank της σελίδας στην οποία δείχνουν, τα links τα οποία υπάρχουν σε άρθρα με άσχετο περιεχόμενο, σε directories χαμηλής ποιότητας, σε widgets τα οποία διανέμονται σε διάφορους ιστότοπους, στα footers διαφόρων ιστοσελίδων καθώς και τα optimized links στα σχόλια ή στις υπογραφές σε forums.

V

View-Through Conversion: Συμβαίνει όταν ο χρήστης δει την online διαφήμιση μας, δεν κάνει click σε αυτή αλλά αργότερα εντοπίζει την ιστοσελίδα μας στα οργανικά αποτελέσματα και τελικά αγοράζει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μας.

W

Web browser: Λογισμικό το οποίο επιτρέπει την περιήγηση στο World Wide Web.  Οι πιο σημαντικοί web browsers είναι ο Chrome, ο Firefox, ο Internet Explorer και ο Safari.

Web directory: Ένας οργανωμένος και κατηγοριοποιημένος κατάλογος ιστοσελίδων ο οποίος επιμελείται από ανθρώπους.

Web spam:  Όρος για τις ιστοσελίδες οι οποίες χρησιμοποιούν τακτικές Black Hat SEO προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. White Hat – Πρακτικές Search Engine Optimization οι οποίες είναι εγκεκριμένες από τις μηχανές αναζήτησης.

World Wide Web: Ένα τμήμα του διαδικτύου το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων ιστοσελίδων.